Tutorial: Vändsy mössa

Tutorial: Vändsy mössa

Att sy en egen mössa är otroligt enkelt och det kräver inte heller någon särskild avancerad utrustning eller erfarenhet. Nu när hösten är här är det ett utmärkt tillfälle att passa på att lära dig att sy en egen fodrad mössa.


Du behöver följande material:

  • Mössmönster
  • Tyg till yttermössan - förslagsvis trikå.
  • Fodertyg - t.ex. fleece, mink osv.
  • Limpenna (valfritt, men underlättar)

Val av mössmönster

Innan du börjar är det bra att införskaffa ett sömnadsmönster för en mössa. Om du inte vill köpa ett kan man enkelt göra ett eget. Jag brukar göra alla mina mössmönster själv (det första sömnadsmönstret jag gjorde själv). Jag utgick ifrån en bild som Prata med Rut har gjort med olika måttangivelser. Men om du redan har ett mönster så kan du börja med att vika det på mitten. 

Du kommer att behöva klippa ut två delar spegelvänt i det som ska vara yttertyget på mössan samt två spegelvända delar på det som ska vara fodertyget på mössan

1. Klipp ut mössdelarna

Nåla med säkerhetsnålar runt hela mössan. Om du använder mönstrat tyg, var noga med så att mönstret hamnar på rätt håll. Markera ut sömsmån med hjälp av en pfiffikus och klipp ut. Vilken sömsmån du behöver kan variera beroende på just din symaskin, men när jag syr på min hushållsmaskin, Pfaff passport 2.0, så använder jag 1 cm sömsmån. När jag syr på min overlock brukar jag välja en sömsmån på 7 mm. 

När du har klippt ut själva yttertyget så är det dags för att upprepa allt igen med fodertyget. I det här fallet har jag valt att fodra med ett minkytyg.

Så här ska det se ut. Totalt är det 4 delar; 2 spegelvända delar av yttertyget som ligger räta mot räta samt 2 stycken spegelvända av fodertyget som ligger räta mot räta.

2. Klipp ur en kil ur mössans mitt

För att mössan ska bli mer tredimensionell och passa bättre på ett runt huvud så är detta steget ganska avgörande. Jag brukar göra detta varje gång jag klipper ut, men en del mönster har redan denna del inritad i mönstret.

Vik mössans alla lager på mitten. 

Klipp av en liten kil av toppens mittendel. Detta ska skapa ett V som är ungefär lika stort på varje. Jag brukar ta ca 3-4 cm beroende på vilken storlek jag syr mössan i. Denna mössa är för större barn eller vuxna.

Så här ska det se ut när det är utvikt igen.

3. Nåla alla kilar 

Ta varje mössdel och vik på mitten igen. Nåla kilarna och sy sedan antingen på overlock eller på vanlig symaskin. Om du syr på vanlig symaskin tänk på att välja en stretchsöm (exempelvis sicksack eller en fuskoverlock).

4. Sy ihop foder och yttertyg

Nu är det dags att sy ihop yttertyg med fodertyg i själva mittensömmen. Detta kommer att bli mössans nederkant.  Detta gör att du går ifrån att ha 4 till 2 delar.

5. Sy ihop sidorna

Nu är det dags att lägga ihop mönsterdelarna mot varandra. Yttertyg möter yttertyg och fodertyg möter fodertyg. Räta mot räta. Till fördel brukar jag vara noggrann med sömmar som ska möta varandra snyggt så i nederkanten använder jag pryms limpenna och nålar. Då riskerar inte tyget att glida när jag syr. Jag gör likadant med de insydda kilarna i topparna.


Nåla runt hela mössan men lämna en del (gärna i fodertyget) som du markerar noga att du inte ska sy igen. Där ska nämligen mössan vrängas efter att du har sytt ihop hela kalaset.


När mössan är sydd ska den alltså se ut så här.

6. Vräng mössan


Vänd mössan så att utsidan hamnar utåt. Stoppa sedan in fodertyget inuti mössan. Nu är mössan snart klar. 

7. Handsy detaljer

För att få en extra snygg finish på plagget så rekommenderar jag att handsy hålet med nål och tråd. Välj en tråd som är är i princip samma färg på tyget då syns det inte ifall du vill ha innertyget som yttertyg istället.

Sy även en liten söm i toppen av mössan så att fodret och yttertyget sitter ihop, då slipper du krångla med fodret när du vill använda mössan. Fäst tråden noga och nu när mössan klar.

Så här ser den alltså ut när den är färdigsydd.