Tutorial: Sy mönstervikter Alpha

Tutorial: Sy mönstervikter Alpha

Är du precis som jag som nyttjar allt med vikt i din närhet när det är dags att rita ut symönster för att se till att pappret ligger på plats? Här kan allt ifrån saxar, metallinjaler eller varför inte ett helt vanligt dricksglas nyttjas om det råkar ligga i närheten. Alltid är det för få saker, eller för stora saker som ofta är i vägen när jag ska rita. Mycket tid går därför åt att flytta runt på saker som inte borde användas som just mönstervikt. 

Egentligen kan jag inte förstå hur många år jag har stått ut att arbeta på detta sätt, i synnerhet när det går så snabbt att sy lite egna mönstervikter. Det roliga är att mönstervikter inte är speciellt komplicerade att göra och det går väldigt snabbt att sy. En vikt tar ca 15-20 minuter att sy med utklippningstid så på mindre än en timme kan du ha 4-5 vikter redo att nyttjas. Vidare är det perfekt att nyttja små stuvbitar som du har lämnat från andra projekt till just detta ändamål och det gör det till ett riktigt bra återbruksprojekt. Jag hittade ett antal bitar med linnetyg liggandes i min stuvlåda och det kändes som att de verkligen låg och väntade på att bli just mönstervikter.

Det du behöver specifikt för detta projekt är en stuvbit på ca 15x15 cm per mönstervikt och ris att fylla vikten med.

Hämta hem mönstret gratis här och skriv ut det innan du fortsätter med följande steg. Det är till fördel att nyttja det utskrivna pappersmöntret då det är lite grövre och mer rubust än mönsterpapper, vilket krävs längre fram i den här tutorialen.

Lägg ditt utklippta mönster på din stuvbit på avigsidan och nåla fast det. Glöm inte att lägga till din önskade sömsmån innan du klipper ut din triangel.

I det här fallet valde jag att använda saxmagneterna och därmed kunna klippa direkt utan att markera ut sömsmån först. Saxmagneterna finns för en sömsmån på 1cm och 8mm som du kan hitta på de respektive länkarna. Nu är det dags att vika och stryka för att markera ut alla trekanter.

Vik varje triangel och stryk så att markören syns tydligt på tyget. Sedan är dags att vika nästa och göra detsamma. När du har markerat ut alla kanter är det nu dags att nåla ihop hela sömnadsvikten.

Låt fortfarande pappersmönstret sitta kvar på tyget. Möt nu upp triangel mot triangel och börja nåla kanterna. Gör så med samtliga kanter. När alla sidor är nålade är det dags att ta bort pappersmönstret.

Så här ska det se ut nu (uppifrån) när alla kanter är nålade. Nu är det dags att sy. Beroende på tygval så behöver du välja en passande söm. I det här fallet har jag valt ett vävt linnetyg och då funkar raksöm alldeles utmärkt. Har du valt jersey eller något annat stretchigt tyg kan du behöva välja en söm som är anpassat för det, t.ex. en sicksack- eller en overlocksöm. 

Sy två av sidorna nedifrån och upp. När du är redo att sy den sista sidan så är det enklast att sy en bit från spetsen av triangeln och någon cm ned. Lämna sedan en liten lucka på 2,5 cm och sy den sista delen av kanten igen. Detta är för att du ska kunna vränga och fylla vikten.

Nu har jag sytt allt förutom en liten ficka på ena sidan (i mitten). Eftersom jag har en sömsmån här på ca 1cm och det lätt blir bulkigt när man vränger tyget så behöver jag klippa ned min sömsmån en smula. Jag lämnar i det här fallet ca 0,5 cm runt om förutom där jag ska vränga vikten, där har jag kvar hela sömsmånen.

Så här ska det se ut när du har klippt runt hela förutom den öppningen som du har lämnat. Nu är det dags att vränga.

Var noga med att peta ut alla hörn ordentligt när du vränger mönstervikten. Du kan behöva ett litet verktyg att peta med, men var försiktig så att du inte petar hål på tyget.

Nu är den redo att fyllas med ris. För att göra det så enkelt som möjligt så kan det vara bra att nyttja någon form av tratt, annars finns det risk att det kommer ris precis överallt. Om du inte har en tratt så kan du rulla en provisorisk tratt utav en bit papper.

Fyll så mycket som det går med hjälp av tratten. På slutet är det dock svårt att få i mer utan att ta bort tratten och då är det enklast att fylla på försiktigt med en tesked.

När du har stoppat vikten så mycket som det går är det dags att försluta öppningen med en liten knappnål. Se till dock att sömsmånen är nedvikt.

Förslut öppningen permanent genom att sy för hand. Jag använder mig av en så kallad “engelskt stygn”. Du syr den genom att sy lite snett med nålen genom tyget. Sedan går du in med nålen bakom tråden på motsatt sida (mitt emellan den föregående stygnet och det du precis gjorde) och syr diagonalt igenom strax framför det förra stygnet. Om du har svårt att förstå tekniken så kika på den här videon (2:07 in i videon visas sömmen). Du kan förstås använda viken typ av handsöm du vill, men den här sömmen är väldigt stark och superenkel att göra. 

När du har sytt igen öppningen så är det dags att fästa och klippa trådarna. Nu är du färdig med din första mönstervikt och den är redo att användas.

Jag har hittills sytt fem stycken, men du kan ju förstås sy så många som du vill och behöver.