Olika sätt att fålla

Olika sätt att fålla

Att fålla är det tråkigaste jag vet. Mest för att det tar lång tid att göra, men också för att kreativiteten är begränsad. Det är ungefär som att plocka ur diskmaskinen. Man måste göra det, men det är inget som berikar min kreativitet. Så har jag tänkt innan. Kanske har du det med? Men sen insåg jag att det finns betydligt mer än en typ av fåll. Det finns massor av sätt att avsluta kanter på. Här finner du några olika exempel, så kanske berikar det också din kreativitet framöver.


Mudda

Det allra enklaste sättet att avsluta kanter på tycker jag är att mudda. Det är enkelt och går fort att genomföra. Är du ny på att sy kommer du älska denna tekniken! Den är lätt att genomföra och ger ett väldigt snyggt resultat. 

För att lyckas med att mudda så måste du tänka på att muddar bygger på längden. Om mönstret inte är anpassat för det måste du tänka på att ta bort ca 1-2 cm från t.ex. ärmar så att de blir lagom. Mudden ska vara mellan 75-80% mindre än vad t.ex. öppningen för ärmen är. Jag brukar sällan använda muddväv, utan oftast använder jag vanligt jersey-tyg. Prova dig fram, det är kul att experimentera.


Enkel fåll

Detta sätt att fålla är nog det de flesta tänker på när man pratar om just att fålla. En enkel fåll är att man viker upp kanten på plagget och syr med en söm. Det som är viktigt att vara noga med är att den råa kanten från plagget är klippt rakt för att lyckas bra. Sedan ska du avgöra hur långt ifrån kanten du vill att din söm ska vara. Jag upplever att de flesta mönster är 2 cm från kanten som sömmen brukar vara, men du kan absolut justera om du känner att ett annat avstånd passar bättre.  Du viker upp det bestämda avståndet runt hela kanten, nålar och syr med den söm du har valt.

En del kanske äger en covermaskin, även kallat för täcksömsmaskin, som är avsett för just att fålla och avsluta kanter på. Själv har jag aldrig provat en sådan så jag utgår här ifrån att fållning görs på en hushållsmaskin. Nedan kommer ett par exempel på två olika sömmar för enkel fåll; tvillingsöm och zickzack.


Tvillingsöm

Tvillingsömmen är min personliga favorit för just fållning. En tvillingsöm är en elastisk söm som syr med två trådar samtidigt jämte varandra. Detta ger ett snyggt utseende och en söm som blir elastisk. För att åstadkomma denna söm behöver du något som heter tvillingnål. Jag brukar köpa den i den lokala sömnadsbutiken här i stan.

Zickzack 

Zickzack-sömmen är också en elastisk söm och lämpar sig därför också för fållning. För att göra den lite mindre synlig så kan du korta ned den en smula från standardinställningen. Ju rakare sömmen blir desto mindre tålig blir den. Så experimentera fram en inställning som du trivs med. 


Kantband

Om du börjar sy bebiskläder, så kommer du snabbt märka att kantbanda är ett vanligt sätt att avsluta bebisplagg på. Det är inte så lätt och det kräver lite övning men ge inte upp! Första bebisplagget jag sydde var just en omlottbody till min ena son som då var nyfödd. Jag kantbandade för hand och hade kikat på flera tutorials för att lyckas med denna manövern. Men vad jag missade var att man behövde dra ganska mycket i kantbandet för att det skulle bli ett snyggt resultat. Det slutade i en väldigt för stor halsringning på bodyn och om jag ska vara helt ärlig, så såg det sådär ut. Jag övade på och gjorde ett par bodys till. Testade att dra lite ytterligare i kantbandet, speciellt i kurvor som vid halsringningar och redan body nummer 3 blev så fin. 

Fördelen att kantbanda för hand är att du har större kontroll. Men jag upplever att det är svårt att få ett jämnt resultat. Ena bodyn blir helt perfekt, medan nästa plagg kan bli lite bubbligt, speciellt om vi pratar bodys. Den största nackdelen är att det tar väldigt lång tid eftersom det är flera moment som ska utföras för att åstadkomma detta.

Man kan även kantbanda med en så kallad kantbandare. De finns att köpa t.ex. på Erikas syskrin där universal modeller sätts fast med häftmassa på symaskinen. Det finns att välja kantbandare för 3-viks eller 4-viks. Kantbandare för 3-viks används för det allra mesta, det är tänkt för kläder där det finns en tydlig avigsida. Kantbandaren för 4-viks används till filtar där det ska se bra ut på båda sidorna.

Att kantbanda med kantbandare är en utmaning och det tar tid att bli vän med den. Ofta använder jag den i perioder väldigt mycket och då går det rätt bra, blir jämna och fina resultat. Blir den däremot liggandes en stund mellan projekt som inte kräver det så blir det lite mer bråk igen innan den rätta knycken sitter. Fördelen med kantbandare är att du får oftast ett jämnt resultat. Nackdelarna med kantbandaren förutom att den är lite svår att lära sig är att jag upplever att det är svårt att få till skarpa svängar bra med den. Speciellt om det är länge sedan jag använde den senast. Det kan därmed bli hål i kantningen mellan den råa kanten från plagget och kantbandet. Det går förstås att lösa, men det tar lite extra tid. På det stora hela upplever jag ändå att kantbandaren sparar mig väldigt mycket tid när jag syr eftersom det räcker att jag syr kantningen en enda gång.

 

Osynlig fåll

Den osynliga fållen är ny för mig och jag har inte riktigt blivit kompis med den sömmen ännu. Det är en rätt speciell fållningsteknik och för det här exemplet valde jag att sy med svart tråd för att visa hur lite det syns trots det. Med vit färg på tråden hade fållen försvunnit och knappt gått att skåda.  

För att åstadkomma denna fåll så krävs det en annan pressarfot än standardfoten. Det brukar hänga med en sådan, så kika i din manual.

Principen för att lyckas med denna fåll är att man viker som en vanlig enkel fåll först. Sedan viker man ned rätsidan på plagget och låter den vikta fållen sticka upp. Den ska pressarfoten följa. Huvudsakliga sömmen sker därmed på den uppvikta fållen, medan bara en viss ögla ska sticka igenom till framsidan av tyget.  

   

Infodring

 

Infodring dröjde det ett tag innan jag lärde mig vad det var. Det var helt enkelt en doldis som visade sig vara perfekt att lära sig. Förutom att den är otroligt enkel att lyckas med så visade det sig också att det är ett hacks för en hel del sömmerskor för att slippa vissa moment som är kluriga att genomföra. Denna teknik är perfekt i halsringar, speciellt lite större sådana men även ett smidigare sätt att fålla snurrkjolar på. 

För att lyckas med en infodring tar du t.ex. och klipper ut en del av urringen på en tröja en gång extra. Sy ihop det med urringningen innan du syr som en vanlig fåll en bit in i från kanten på plagget med t.ex. tvillingnål.

  

Rullfåll 


Denna fåll kräver att du äger en overlock. Rullfåll är en rå kant som är täckt med tråd. Den är perfekt för t.ex. volanger på ankstjärtar på byxor eller för att avsluta kanten på kjolar. Den ger ett ganska romantiskt utseende och är en sådan detalj som gör att plagget ser lite mer arbetat ut.

För att kunna göra en rullfåll på min maskin läste jag mig till i manualen för hur jag skulle lyckas med detta. Det var ganska enkelt att göra, men det trixiga är att man behöver bygga om maskinen en del så försök planera innan så du slipper göra det för många gånger under samma projekt.