Två olika metoder för att bandkanta dina plagg
En vanlig avslutning på framförallt barnplagg är just att bandkanta. Första gången jag stötte på det var när jag som höggravid fick för mig att jag skulle sy en liten omlottbody till min son som snart skulle födas. Jag hade aldrig kantat ett plagg innan och första plagget blev såklart en smärre katastrof. Det är inte lätt att kanta, men med lite övning behöver det inte heller vara en plågsam upplevelse.
Jag kantade mina plagg för hand ett tag, men med två små nyfödda barn i hemmet övergick jag så småningom till bandkantare och precis som min första kantningsupplevelse så var det ganska svårt i början innan jag fick in den “rätta knycken”.
Om du aldrig har kantat innan rekommenderar jag att börja kanta halsringningar och ärmslut och bli trygg i tekniken. Att ge sig på en body som första bandkantsprojekt med alla kurvor det innebär kan lika gärna sluta med att det tar död på hela intresset. I exemplen nedan så är det därför en halsringning som jag kommer att kanta men samma teknik och tillvägagångssätt kan appliceras oavsett vad det är du ska kanta.
Kanta för hand
Det första du behöver göra är att sy en axelsöm på ditt plagg. Det gör alltså att ena axelsömmen är sydd och den andra är osydd och därmed öppen. När du kantar för hand är det till fördel att veta hur lång bit kantband du behöver och därmed behöver du mäta hela halsringningen. Enklast att mäta ett plagg med kurvor är genom att låta ett snöre löpa längs med halsringningen. När du har gjort det markerar du noga var halsringningen slutade för att sedan mäta själva snöret.
I det här fallet var halsringningen 43,5 cm lång. Om du väljer att kanta med vanligt jerseytyg så kommer du behöva ca 85% av längden till kantbandet. Jag brukar även lägga till några cm extra åt varje håll som sedan behövs för att göra en snygg avslutning av kantbandet. Om du däremot väljer att t.ex. bandkanta med muddväv så är det 75% av t.ex. halsringningen som krävs eftersom det är mer stretchigt än vad jerseytyg brukar vara.
I det här exemplet valde jag att ha 3 cm extra på varje sida, så därmed blev uträkningen följande 43,5 x 0,85= 37 cm + 6 cm= 43 cm
En bra höjd på kantbandet är ca 3,5 cm.
När jag klipper ut kantband från vanligt jerseytyg brukar jag vika tyget flera gånger och nyttja nederkanten av tyget där jag oftast har fullbredd, i synnerhet om jag kantar t.ex. en body där det krävs långa längder. Jag börjar med att klippa bort tyget som har rullat sig innan jag börjar mäta ut 3,5 cm på höjden och markerar med skräddarkrita. Sedan klipper jag genom alla lager med tyg.
Därefter viker jag ut kantbandet och mäter ut i mitt fall 43 cm. Sedan mäter jag och markerar med nålar 2 cm i början respektive i slutet av bandet. Detta är alltså det jag sedan ska fästa kantbandet med i slutet.
Nu är det dags att börja nåla kantbandet med tröjan. Jag börjar med att fästa så att ena delen av den öppna axeln fästs i höjd med den markerade nålen så att 3 cm av kantbandet sticker utanför på varje sida. Sedan fäster jag på samma sätt den andra änden på kantbandet i andra axelsömmen i höjd med den andra nålen.
Sedan försöker jag fördela kantbandet genom att dra i det och sedan nåla allt eftersom. Vid större kurvor som t.ex. halsringningens framsida behöver du dra lite mer medan vid lite mer raka partier som vid bakstycket ska du dra lite mindre i kantbandet. Eftersom halsringningen på framsidan är längre behöver du kanske något mer av kantbandet där än på bakstyckets ringning som är betydligt kortare.
Det är en balansgång för hur mycket eller hur lite du behöver dra och det kan kräva lite övning och en smula tålamod.
Sedan syr du längs kanten med en elastisk söm om du syr på en hushållsmaskin eller overlockar om du syr på en overlock. När du syr är det viktigt att dra i tyget så att alla rynkor i tröjans halsringning slätas ut.
När du har sytt kommer det se ut ungefär så här. Nu är det dags att vika kantbandet.
Steg 1. Vik ner tyget, på samma sätt som när du sydde kantbandet.
Steg 2. Sedan viker du upp kantbandet. Syr du på en overlock kan det dessutom krävas att du viker upp lite mindre än vad som går eftersom en overlocksöm är mycket smalare än vad sömmen blir på t.ex. en hushållsmaskin.
Steg 3. Du viker sedan ned den lilla kanten som är över på baksidan och nålar. Så upprepar du dessa tre steg om och om igen längs med hela kanten och försöker få kanten så jämn som möjligt.
När hela halsringningen är nålad är det dags att sy kantbandet.
Jag brukar sy med tvillingnål på min vanliga hushållsmaskin, men om du inte vill det kan du sy med en sicksack-söm längs med kanten med en enkel nål som är till för trikåtyger.
Jag brukar öka steglängden något innan jag börjar sy med tvillingnålen. Då brukar kantbandet, enligt mitt tycke, få en snyggare finish.
Så här ser det ut när det är färdigsytt. Dock kan det ibland vara lite mycket överskottstyg kvar i halsen, detta brukar jag klippa bort.
Var noga med när du klipper så att du inte klipper i yttertyget.
Kanta med bandkantare
När jag gick över till bandkantare var det för att effektivisera och framförallt få ett mer jämnt resultat. Jag hittade en som fungerade till en hushållsmaskin som jag fäster med häftmassa. Det tog lite tid innan jag blev kompis med min bandkantare. När jag väl förstod hur jag skulle sy för att få det där fina resultatet blev det väldigt effektivt och förenklade processen en hel del.
När man syr kläder är det lämpligt att använda en treviksbandkantare. Då får du en “snyggsida” och en lite fulare sida som är till för att döljas på insidan av plagget. Syr du däremot filtar och vill ha snyggt på båda sidor är det lämpligare med en fyrviksbandkantare.
När jag trär bandkantaren brukar jag klippa bort en liten flik i början så att det blir som en trekant som förs in. Kantbandet ska sättas så att avigsidan är vänd mot dig. Detta kan se lite konstigt ut, speciellt om du använder ett mönstrat tyg då den vita sidan är det som syns mot dig, men när du väl drar igenom kantbandet ser du att framsidan blir det som syns på plagget sen. Om det är svårt att få igenom tyget kan man ta en liten knappnål och hjälpa med för att föra fram tyget.
Sedan fäster jag bandkantaren på min hushållsmaskin med häftmassa/kladd så den sitter i rätt position.
Jag matar sedan igenom tyget och syr. Vid djupa kurvor som går inåt på plagget, som t.ex. en halsringning, drar jag ihop tröjan så att kurvan blir så rak som möjligt utan att det blir rynkor i plagget under kantbandet. Ifall det är kurvor som går ut från plagget som t.ex. grenen på en body, drar jag ut plaggets tyg så att det blir så rakt som möjligt när jag kantbandar.
Nu är kantbandet på plats med den här metoden.
Fästa kantbandet (oavsett vald metod ovan)
För att få en snygg avslutning på ditt kantband och för att få sömmen att hålla bättre brukar jag fästa kantbandet. Oavsett om du har kantat för hand eller använt bandkantare så är det här applicerbart.
Sy axelsömmen. Syr du på vanlig symaskin så kan du sy allt i ett svep. Syr du däremot på en overlock brukar jag lämna någon centimeter innan kantbandet börjar och sy den biten på en hushållsmaskin. Det kan underlätta att fästa kantbanden mot varandra med hjälp av en limpenna innan du syr den sömmen.
Vik sedan det överblivna kantbandet åt bakstycket till och nåla. Sy sedan rakt över kantbandet fram och tillbaka ett par gånger.
När det sedan är sytt är det dags att klippa bort det överblivna kantbandet så nära sömmen du kan komma.
Nu är kantbandet klart.