Stuvbitar och spill- en skatt eller tidstjuv? - DEL 1
Stuvbitar har jag en hatkärlek till och jag har förstått att jag inte är den enda. Att ha större stuvbitar är inte mitt problem, dem kan jag sy både barnkläder och mössor av utan att känna att jag behöver tänka till riktigt ordentligt. Mitt problem är att jag sparar på det mesta spillet och jag blir alltid stressad över när mina IKEA-lådor är fulla så att jag "behöver" ta till vara på dem. Textilbranschen är en otroligt resurskrävande bransch där det går åt mängder med vatten för produktionen. Då vill jag också göra åt även de minsta bitarna för att slippa slänga i onödan när jag faktiskt KAN ta till vara på det och skapa något vettigt av det.
Som jag har nämnt innan brukar jag dela in mina spill och stuvbitar i 3 högar. Jag klipper bort det allra allra minsta och det blir faktiskt skräp. Sen klipper jag bort de lite större bitarna som ändå är för små för att sy något vettigt av, de brukar jag lägga i en separat påse som när den är full skänks till någon förskola; antingen mina barns, min mammas eller min kompis. De större bitarna som är minst 8cm åt något håll, brukar hamna i en spill-låda. Det är sällan jag får över en halvmeter tyg, utan oftast blir det mest småbitar av det.
Jag har förstått att jag inte är den enda som känner denna hatkärlek och ni har dessutom önskat ett inspirationsinlägg om stuvbitar. Ni hade så himla många idéer så allt får faktiskt inte plats i ett enda inlägg, därför tänkte jag göra en serie om detta.
Rosetter
Att göra just rosettofsar är en av få saker som kräver väldigt lite tyg för att få ut något som inte ser kompromissat ut. Dessutom något som passar alla åldrar och kan se väldigt olika ut beroende på tygval.
Blommor
Även enkla blommor är något som är perfekt att sy utav de allra minsta spillbitarna. Det här går dessutom att experimentera med i oändlighet. Val av pärlor, eller beroende på tygval eller antal blad så kan utseendet bli väldigt olika. Dessa går sedan att använda som dekoration på plagg så som tröjor, klänningar eller varför inte hårband?
Scrunchies
För lite större spillbitar syr jag oftast scrunchies. De kräver normalt sett 60cm i bredd, men eftersom scrunchies blir rynkiga som de är går det att fuska lite och skarva med t.ex. två bitar utan att det blir supersynligt. Om du inte vill dölja att du har skarvat kan det faktiskt bli riktigt häftigt att välja olika tyger och skarva med. Alla scrunchies behöver inte bara vara i ett enda tyg.
Pennfack
Även pennfack är något som har ganska liten materialåtgång även om det kan vara svårt att tro och går därför att få ut en hel del fint på nästan ingenting. Det här pennfacket svängde jag ihop med en ärvd dragkedja från min mormors samling samt spillbitar ifrån tyglådan. Men även här kan man leka loss och varför inte dekorera med spets, eller skarva med enfärgade tyger för att få bitarna att räcka till.
Gosedjur & kläder
Har du extra mycket enfärgat i din spill och stuvlåda kan det faktiskt vara den ultimata skatten för gosedjursömnad. Är det svårt? Inte så svårt som jag trodde. Är det tidskrävande? JA, speciellt med tanke på att det ofta innehåller mycket handsömnad. Är det roligt då? Mycket beroendeframkallande!
Det finns så otroligt många fina mönster därute som bara längtar efter att bli sydda. Dessutom kan det bli så himla mycket roligare än köpegosedjur om du syr en liten uppsättning med kläder till ditt gosedjur så att playabilityn ökar. Perfekt julklapp till barnbarn eller varför inte syrrans femåring?
Applikationer
Applikationssömnad är något som jag tycker kan vara svårt men just den här tröjan är en av mina söners absoluta favorittröja. Skriv ut en bild på t.ex. din barns första bokstav i ett typsnitt du gillar och klipp ut av stuvlådan det och sy på plagget som applikationen ska vara på.
Underkläder
Underkläder är också perfekt att sy av stuvbitar, både större och mindre. Just dessa kalsingar sydde jag när barnen precis hade slutat med blöjan och därför gick det alldeles utmärkt att få ut hela kalsonger på de småbitar som fanns i stuvlådan. Vid större storlekar kan man dock behöva vara mer kreativ och tänka utanför boxen. Kanske välja att skarva vissa partier eller varför inte välja ett annat tyg till mittsektionen i fram?
Colorblocka - stort och smått
Ett annat sätt att göra åt stuv och spillbitar är att köra med tekniken "color blocking". Vad det innebär är egentligen inget mer annorlunda än att vissa partier så skarvar man med ett tyg i en avvikande färg. I det här fallet valde jag att skarva med svarta bitar som jag dessutom hade sytt med en biséfot för att få en roligare textur. Exakt hur du väljer att blocka är upp till dig, men där är det endast fantasin som sätter gränser.