Enkel drafting av korsettmönster
Häromdagen postade jag ett inlägg på instagram om att jag äntligen har slutfört ett av mina längsta sömnadsprojekt hittills, nämligen en korsett. Jag använde mig av boken Stays & Corsets - Mandy Barrington (ej sponsrad på något sätt) och ritade upp mönstret och sydde en korsett inspirerad av 1890-talet. Projektet påbörjades i slutet av februari 2021 och avslutades förra veckan (till mitt försvar så var jag faktiskt gravid en stor del av den tiden med flertalet missfall så när den lilla valde att stanna så avstannade också projektet). Även om jag inte riktigt är tillbaka på de mått som jag hade när jag ritade upp det första mönstret så satt den faktiskt helt ok även om jag vid ett svagt ögonblick råkade rita bort siluetten som tidsepoken är känd för. Men även om slutresultatet inte blev perfekt så lärde jag mig en hel del på vägen. T.ex. så upptäckte jag den här metoden för att drafta korsettmönstret.
Om man följer bokens instruktioner är det väldigt många för-steg för uppritningsprocessen som involverar väldigt mycket matte, många vinklar osv. När jag ritade upp min första korsett började jag enligt bokens instruktioner men tröttnade rätt snabbt eftersom det är svårt och faktiskt otroligt tidsödande. Så istället började jag lura på om man inte kan göra det här enklare. Jag följer flertalet sömmerskor på youtube slaviskt och en av dem är Bella Mae Design som är mest känd för hennes fascination för Askungens klänning från live action-filmen. Förutom att hon är en grymt duktig sömmerska så visade hon hur hon draftade en av hennes korsetter - dock inte helt applicerbart i det här fallet så jag förfinade metoden ytterligare för att det skulle fungera.
Den här guiden ger alltså inte en lika exakt drafting som det gör om du hade ritat upp allt enligt boken men det ger ändå tillräckligt för att få ett gott utkast som man kan jobba vidare på och småjustera. Jag brukar ändå räkna med oavsett vilket mönster jag än gör att skapa åtminstone en "mock-up" som får justeras längs vägen.
Så om du är sugen på att rita upp en korsett (eller kanske till och med ett annat klädesplagg) så kan den här metoden hjälpa dig på vägen.
Du behöver
- Innan du kan börja rita upp behöver du någon bild över mönsterdelarna att utgå ifrån, du kan hitta dem online gratis men även i olika böcker. Har du tur kanske ditt bibliotek har en korsettbok hemma eller kan ta hem.
- En större pappersyta att rita upp mönstret på. Jag använde sånt papper som man skyddar golvet med när man målar.
- Pennor (helst i olika färger/tjocklekar)
- Linjaler till fördel används kurvlinjal & quiltlinjal bland annat.
- Miniräknare
- Måttband
1. Mät din kropp
En korsett är väldigt åtsmitande och för att den ska bli bekväm och passa just din kropp så behöver den också ritas därefter. Börja därför att mäta följande mått: byst, nacke till midjan (på ryggen) samt midja till höft (mäts på sidan av kroppen).
2. Räkna ut och rita ut en rektangel
Ditt bystmått/2+2,5cm = bredden på rektangeln
2,5cm + måttet för nacke till midja + midja till höft = höjden på rektangeln
När du har ritat ut det här är det dags att skriva ut bilden på mönstret. I mitt fall kopierade jag ett mönster på en korsett med inspiration från 1890-talet (denna gången dock en sport-korsett).
3. Rita ut hjälplinjer
Nu är det dags att rita ut några hjälplinjer på mönstret (både på bilden på mönsterdelarna som du ska förstora) men även på pappersarket med det som ska bli det faktiska mönstret. Nacklinjen ritas ut 2,5 cm från överkanten. Linjen för midjan ritas ut enligt måttet för nacke till midja som du mätte i steg 1. Och avslutningsvis ritar du ut bystlinjen genom att ta måttet för nacke till midjan/2 + 1,3 cm. Linjerna ritar jag ut med en tydligare penna så att de syns tydligast.
Jag markerar även ut vad som är CB = Central Back (Mitt bak) och vad som är CF = Central Front (Mitt fram).
På mitt kopierade mönster finns dessa linjer redan utritade men där förtydligar jag dem.
4. Rita rutnät
Nu när guidelinjerna för nacke, byst och midjan är utritade börjar jag med att rita ut ett rutnät på det utskrivna pappret på mönsterdelarna. Från boken upplever jag att ett rutnät som är 1x1 cm är rätt lagom.
När jag har ritat ut det i båda ledderna räknar jag ut hur många rutor som är i bredd och höjd på pappret. Om det är en ruta som inte riktigt är hel så mäter jag antal millimeter som den uppmäter. I det här fallet blev min bredd 16,3 rutor och min höjd 14 rutor.
Sedan tar jag rektangelns bredd och delar det med antal rutor. I mitt fall blir det därför 52,5 cm /16,3 = 3,22 cm.
Jag gör sedan samma sak med höjden. I mitt fall blir det därför 67,5 cm / 14 = 4,82 cm.
Härnäst markerar jag på mönsterarket upp alla 16,3 rutor i bredd som är 3,22 cm breda och 4,82 cm på höjden på alla 14 rutor.
Jag har ganska lång överkropp så därför blir inte mina rutor helt fyrkantiga, jag får i princip alltid förlänga alla mönster som jag syr till mig själv så det här är inget ovanligt.
Så här ser mitt rutnät ut nu när det är klart. Nu är det dags att rita upp mönsterdelarna.
5. Rita ut mönsterdelarna på korsetten
Det här är den klurigaste delen av själva ritandet. Kommer ni ihåg pysselböckerna som man hade ibland som liten. Det fanns ibland bilder på ett rutnät som man skulle härma, principen här är densamma. När jag ritar upp mönsterdelarna kollar jag på hur många rutor bred en del är och även hur många rutor hög den är. Jag markerar därför ut t.ex. hörn på korsetten eller ibland avstånd där jag ser att linjerna ändras med ett kryss/punkt. Jag är extra noga med linjen vid midjan samt byst. På just den här korsetten som jag ritar upp i exemplet så går korsetten under bysten och då spelar den linjen ganska liten roll, men i de flesta fall löper mönsterdelarna över där med.
När jag har markerat ut längs t.ex. sidolinjen så använder jag sedan linjalen och drar mellan punkterna så gott det går. Om markeringen är böjd använder jag med fördel kurvlinjalen för att få den snygg. Om den är rak använder jag en vanlig linjal.
För att underlätta för mig själv så tar jag även och ritar ut streck mellan var jag avslutar vissa mönsterdelar. Neder- och överkanten på mönsterdel 5 & 6 ska ju liksom passa in så höjden där bör vara densamma. Liksom mellan mönsterdel 4 och 5. Jag applicerar båda dessa tekniker för att rita fram hela mönstret och alla mönsterdelar.
När hela mönstret är utritat så finjusterar jag linjerna så att det blir extra jämnt och fint innan jag är klar med mitt första utkast. Tänk på att sömsmån inte är inkluderat i mönstret, så det måste läggas till i efterhand innan du klipper ut din korsett. Jag hoppas att den här guiden hjälpte dig och att du kanske till och med blir sugen på att rita upp ditt eget korsettmönster och sy.