7 tips för dig som vill lära dig sy - men som kanske inte riktigt vågar?!
Att börja sy kan verka skrämmande och svårt. När man dessutom inte har sytt sedan textilslöjden kan tröskeln för att börja verka väldigt hög. Men jag vill ändå påpeka att sömnad är ett så stort område så även en person som "kan sy" betyder det inte att hen kan allt inom sömnad. Oftast har vi som har sytt ett tag hittat vår nisch och komfortzon. Från första början köpte jag min första symaskin - en Pfaff Passport 2.0 för att man ska äga en symaskin. Jag ville ha en allroundmaskin som kunde göra det mesta men inte var för dyr. Det är lite drygt 10 år sedan och jag har fortfarande kvar samma maskin idag och syr på, dock har även symaskinsparken utökat men min Pfaff är fortfarande min trogna tjänare.
Men när man väl vågar sig på och försöka, då kommer man upptäcka saker längs vägen som är ganska enkla att lösa om du har gjort det innan. Men som ny kan det vara svårt att veta vad som har gått snett. Här kommer guiden som kan göra tröskeln lägre och som förhoppningvis gör att du vågar dig på att sy om du inte har gjort det innan.
1.Tvätta tyget innan du syr.
Vi börjar basic. När du har köpt ett tyg så kan du vara sugen på att hugga in med saxen direkt. Jag vet, tro mig. Men det ska du faktiskt inte göra. Delvis på grund av att tyger innehåller ofta ganska mycket kemikalier från framställandet, men också krymper ofta tyger något vid första tvätten. Tvätta därför tyget på EXAKT samma sätt som du kommer göra sedan när plagget är klart. Mina jerseytyger tvättar jag alltid i 40 grader, för när plagget är sytt kommer jag att tvätta det på den graden. Olika tyger har dock olika rekommendationer, så läs på hur tyget ska tvättas innan du gör det. Jerseytyger krymper generellt sätt med ca 3-5 %.
2. Välj mönster med omsorg
Vad vill du sy? Kläder? Till dig eller barnen? Ryggsäckar/väskor? Oavsett vad för något du vill sy, så var snäll mot dig själv och börja enkelt. Det första klädesplagget jag sydde var en omlottbody till min son, det är INTE att rekommendera. Där hade mitt intresse kunnat dött på en gång för att plagget blev inte särskilt snyggt. Välj gärna mönster med pedagogisk sömnadsbeskrivning (dvs som har en steg för steg-beskrivning).
Exempel på bra mönsterskapare med sömnasmönster lämpliga för nybörjare är t.ex. Hallonsmula Design, Threads by Caroline. Men även vi har steg för stegbeskrivning.
Ska du sy kläder, skippa mönster med kantband och välj gärna mönster med mudd. Mjukisbyxor, leggings eller hoodies är lämpliga plagg att börja med. Syr du till vuxen så var noga med att mäta dig innan du väljer storlek och jämför med mönsterskaparens storlekstabell.
3. Om du syr i jersey....
Vad du än gör, sy INTE med raksöm. Skulle du göra det kommer sömmen bli vågig och väldigt ful. Välj istället en elastisk söm på din symaskin t.ex. en sicksack. Det finns ofta en falsk overlock-söm som är väldigt bra. Kika gärna i din manual för just din symaskin innan du väljer söm. Prova gärna att sömmen på en liten provlapp innan du klipper ut och börja sy ditt projekt så du vet hur sömmen och tyget beter sig.
4. Välj rätt tråd och nål
Många symaskiner kan vara lite kinkiga med vilken typ av tråd som funkar. Ta därför för vana att välja en tråd av hög kvalitet som t.ex. gütermanns tråd. Du kan hitta den på Åhlens, Panduro eller din lokala sömnadsbutik. När det kommer till nål så behöver du välja nål efter vilket tyg du syr i. När du köper maskin följer det ofta med några universalnålar som kan funka okej på vissa bomullstyger, men om du väljer t.ex. ett tunt bomullstyg så kan du behöva använda t.ex. en 70 nål eller om du syr i jersey så behöver du byta nålen till en som inte har en spets. Det finns speciella nålar som är till för trikåtyger som heter STRETCH välj inte den nålen som heter jersey hur lockande det än kan verka. Tro mig jag har gjort det.. höhöhö. ;)
5. Är maskinen korrekt trädd?
Du vet när din dator krånglar och du ringer IT-supporten är den första frågan du får "Har du testat att starta om datorn?". Det är lite likadant med fel som symaskinen ger, men den första frågan du alltid ska ställa dig "Är maskinen korrekt trädd?". Därför är det alltid bra att trä om maskinen - både på över och undertråd om den ger konstiga sömmar.
När jag precis köpte min symaskin, en Pfaff Passport 2.0, så var trådspänningen så otroligt lös. Det första jag gjorde var att mixtra med trådspänningen på maskinen eftersom det var det som inte var korrekt. Men hur jag än ställde in trådspänningen så var undertråden på sömmen fortfarande ful och lös. Jag trädde om maskinen 17 vändor. Det hjälpte inte. Tillslut gick jag in på Ohlssons Tyger och frågade men de hade inga svar heller men tipsade om en annan lokal butik som finns här i stan. Jag gick dit och hon var bombsäker på att jag inte hade trätt maskinen korrekt. Hon tyckte att om jag inte fick ordning på den skulle jag ta in den till henne. När jag kom hem tog jag återigen fram manualen. Trädde om övertråden.... Trädde om undertråden... Och så fungerade det bara helt plötsligt så där på en gång. Jag jublade såklart även om jag tyckte att jag inte hade gjort något annorlunda så var det uppenbarligen något som jag hade gjort fel tidigare. Så kika i manualen om du är osäker på hur din maskin ska träs.
6. Ingår sömsmån?
Ofta kan man vara övertaggad och sugen på att komma igång. Skapa vanan att alltid kolla om sömsmån ingår i ditt symönster innan du börjar klippa ut.